Yrttikasvovesi ongelmaiholle

Tohtori Hauschka neuvoo tekemään itse kasvovettä yrteistä ja viinietikasta. Kokemuksesta tiedän omenaviinietikan toimivaksi ihonhoitotuotteeksi ja jos yrtit toimivat sisäisesti, mikseivät yhtä hyvin ulkoisestikin.

Minulla on ohut ja herkkä iho, ajoittain myös couperosaa. Vaikka ihoni on rasvainen, kasvoissa on myös kuivempia alueita, joissa verenkierto on huonompi ja iho punoittaa helposti. Rasvaiset alueet taas ovat epäpuhtaita, eli tulee helposti mustapäitä ja finnejä (edelleen, vaikka murrosikä oli ja meni).

Laitoin tänään lasipurkkiin kuivattuja yrttejä:

– siankärsämöä
– laventelia
– kamomillaa

Päälle kaadoin luomuomenaviinietikkaa. Nyt purkki saa seistä komerossa kaksi viikkoa, että yrttien vaikuttavat aineet liukenevat etikkaan.

Kamomilla toimii herkälle iholle sopivana rauhoittajana ja laventeli ja siankärsämö taas puhdistavat ja desinfioivat. Kahden jälkimmäisen pitäisi myös auttaa pintaverenkiertohäiriössäni. Kun yrtit ja etikka ovat seisseet sen kaksi viikkoa, lisään joukkoon vielä hieman auringonhattu-uutetta, jota minulla sattuu olemaan kaapissa. Puolet kyseisestä valmisteesta tosin on alkoholia, mutta kun laitan sitä vain vähän, alkoholi ei haittaa. Auringonhattu toimii sitten myös puhdistavana osana.

Laventelin pitäisi sopia myös hyvin herkälle iholle. Sitähän käytetään yleisesti jalkojen ihon hoidossa edistämään verenkiertoa ja ihon tervehtymistä. Ja tietysti rauhoittamaan. Siankärsämöä kokeilen nyt, koska en ole kukille allerginen – siankärsämöstä voisi kosketusallergiaherkkä saada oireita.

Laimennan kasvoveden joka tapauksessa reilusti – tohtorin ohjeen mukaan yksi ruokalusikallinen puolta vesilitraa kohti on sopiva suhde herkälle iholle (muuten  kaksi ruokalusikallista).


Lähteet:
Herätä kauneutesi. Hyvinvointia luonnosta Dr. Hauschkan tapaan: Susan West Kurz ja Tom Monte, suom. Ulla Lempinen. Gummerus

Lääkkeitä luonnosta. 170 lääkeyrttiä ja mitä tiedämme niistä nykyisin. Oy Valitut Palat – Readers Digest Ab Helsinki

2 thoughts on “Yrttikasvovesi ongelmaiholle

    • Hei Annie, anteeksi, että vastaaminen kesti.
      Olen löytänyt noita yrttejä isommista luontaistuotekaupoista. Netistäkin niitä saa tilattua – myös suomessa kasvaneita yrttejä.

      Tai tietysti villiyrttejä voi kerätä myös itse. Esimerkiksi siankärsämöähän kasvaa kesäisin varmaan koko Suomen alueella.

Jätä kommentti