Itse tehty maitorahka

Seuraava askel jogurtin jälkeen oli maitorahka. Karppifoorumilla joku kirjoitti, että koko asunto haisi happamalta maidolta rahkaa tehdessä, mutta en itse sellaista huomannut. Haju ei häirinnyt ollenkaan.

Tarvikkeet:
Maitoa
Kannellinen uunivuoka

Valmistus:
Kaada maito vuokaan ja anna piimiä lämpimässä paikassa kaksi päivää. Leikkaa kahden päivän päästä astiassa oleva piimä pohjaa myöten ristiviilloille ja laita 100-asteiseen uuniin muutamaksi tunniksi, jolloin hera irtoaa. Jäähdytä astia. Valuta hera pois harson ja sivilän avulla.

Peitin pöydällä kaksi päivää olleen astian pyyhkeillä kuten jogurttia tehdessäkin, koska asunnossamme tosiaan vetää. Kolme tuntia kiertoilmauunissa riitti irrottamaan heran – uunissa oli lämpöäkin hieman vähemmän kuin tuo 100 astetta.

Litrasta maitoa tuli vajaat 300 grammaa rahkaa. Loppu noin 700 grammaa (tai 7 desilitraa) on nyt maitoheraa.

Rahkan ohjeen löysin Marttaliiton ruokanurkasta.

3 thoughts on “Itse tehty maitorahka

  1. Hei! Tässä mietin omaa tyhmyyttäni, juustoa teen maidosta usein ja heraa en *koskaan* ole tajunnut ottaa talteen. Miten sen käytät?

    • Tervehdys Sini!
      Heraa voi juoda ihan sellaisenaan, toimii hyvin ainakin ummetuslääkkeenä… 🙂 Olen käyttänyt sitä muuten esimerkiksi keittojen pohjana ja myös kutisevan (hilseilevän) päänahan hoidossa. Ja leivonnassa sitä voi myös käyttää. Hera ilman säilöntäaineita säilyy vain muutaman päivän, joten se pitää käyttää lyhyen ajan sisällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s