Itse tehty ihovoide

Kokeilin tehdä itse kotona ihovoidetta. Voiteen teko sinänsä ei ole vaikeaa, mutta ainesten oikeaa suhdetta saattaa joutua hieman etsimään. Erittäin kuivalle iholle sopii paremmin toinen koostumus kuin vähän kuivuvalle.

Minulla iho on paikoin hilseilevän kuiva näin talvella. Iho kutisee kuivista paikoista ja tuntuu kiristävältä. Pesen päivän mittaan myös käsiä useaan otteesen ja käsien iho on pahimmillaan punoittava ja paikoin pienillä haavoilla.

Etsinkin siis kuivalle iholle sopivaa reseptiä. Päädyin kokeilemaan myös manteliöljyä ensimmäistä kertaa. Tämä resepti on emulsiovoiteelle (sisältää sekä öljyä että vettä), joka on vedetöntä voidetta kevyempi.

voideAinekset:
15 g mehiläisvahaa
20 g kaakaovoita
50 g kookosöljyä
25 ml manteliöljyä
60 ml nestettä (esim vettä)
5 ml eteeristä öljyä

Valmistus:
Sulata (mielellään raastettu) mehiläisvaha, kaakaovoi, kookosöljy ja manteliöljy vesihauteessa tai matalalla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sulaneiden ainesten joukkoon neste ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Jäähdytä sekoittaen huoneenlämpöiseksi. Voide muuttuu jäähtyessään kiinteämmäksi. Lisää eteerinen öljy seokseen. Siirrä sopivaan purkkiin (reseptin mukainen voide mahtuu 2 dl:n astiaan).

Huomioita:
voide lamminEmulsiota on vaikea saada onnistumaan kotona – rasva ja vesi eivät sekoitu helposti. Voiteessa tämän huomaa selvästi. Helpommalla saattaa päästä jättämällä veden kokonaan pois reseptistä.
Voide on jääkaappikylmänä kiinteää, mutta ainakin tällä ensimmäisellä kerralla tehtynä huoneenlämmössä juoksevaa. Laitoin ilmeisesti liian vähän mehiläisvahaa. Voidetta voi voide kylmavalmistuksen aikana halutessaan lämmittää uudelleen ja lisätä vahaa tai öljyä sopivan koostumuksen saamiseksi.

Eteeriseksi öljyksi sopivat esimerkiksi rauhoittavat (laventeli) tai piristävät (sitruuna) tuoksut, mieltymysten mukaan. Itse käytin teepuu- ja eukalyptusöljyä.

Manteliöljyä löytyy isommista ruokakaupoista ja apteekeista sekä luontaistuotekaupoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s