Vuoropäiväpaasto

Aloitin vuoropäiväpaaston (kutsutaan myös ADF:ksi: Alternate Day Fasting) kokeilumielessä viikko sitten. Vuoropäiväpaaston ideana on rajoittaa kalorimäärää joka toinen päivä, joka toinen päivä syödä normaalisti. Syömättömiä päiviä ei siis ole, vaikka ’paastosta’ onkin kyse. Naisilla kalorirajoitus on paastopäivinä 400-500 kilokaloria, miehillä vastaavasti 500-600. Ainakin BBC on tehnyt paastoamisesta ja kalorinrajoittamisesta kiinnostavan dokumentin (tuli TV:stä viime viikolla).

Paasto- ja normaalisyömisen päivien vuorottelun on todettu parantavan veriarvoja myös normaalipainoisilla ja auttavan ylipainoisia myös pudottamaan painoa. Tehokkaimmin veri- ja muut arvot tietysti paranevat, jos pitää kalorimäärän alhaalla joka päivä, mutta minulla ei sellaiseen ole tahdonvoimaa… Tiukkaa paastoamista ei myöskään yleensä kannata aloittaa keskustelematta ensin lääkärin kanssa.

Vuoropäiväpaastotessani syön paastopäivinä vähintään kolme kertaa, koska migreeni alkaa vaivata, jos ruokailujen välillä kuluu yli kuusi tuntia. Niinä päivinä syön aamiaiseksi kananmunan tai jotain muuta proteiinipitoista, päivän mittaan pääasiassa salaattia ja muita kasviksia. Iltapäivän aikana juon verensokeritason ylläpitämiseksi myös itse tekemääni sitruuna-yrttijuomaa. Mehu- tai vesipaasto ei sovi minulle migreenitaipumuksen vuoksi, kalorien rajoittaminen sen sijaan ei onneksi ole aiheuttanut juurikaan päänsärkyoireita.

Ei-paastopäivinä syön normaalisti ja sitä, mitä tekee mieli. Vältän vehnäjauhoja ja valkoista sokeria, mutten kuitenkaan pidä liian tiukkaa linjaa – sitä vartenhan ovat paastopäivät. 😉

Ensisijainen paastoamiseni tarkoitus on pudottaa painoa. Mittailen myös itseäni mittanauhalla strategista paikoista.Tähän astiset tulokset ovat olleet toivottavia, paino on pudonnut noin kilon ja vyötärönympärys pienentynyt. Kerron täällä jatkossa mahdollisista muutoksista kehossa ja yleisessä hyvinvoinissa. Tarkoitukseni on vuoropäiväpaastota kaksi kuukautta, siis viikolle 20 (19.5.2013) asti.

Samankaltaisesta syömisrytmin muutosprojektista kerrotaan myös Varpu Tavin blogissa. Erona on vain se, että paastopäiviä on viikossa vähemmän: kaksi paastopäivää ja viisi ”normipäivää” eli 5/2 -paasto.

2 thoughts on “Vuoropäiväpaasto

  1. Kiinnostava bloggaus! Katsoin myös itse tuon mainitsemasi dokumentin ja aihe alkoi kiinnostaa. Taidanpa seurata ensin kokemuksiasi ja kokeilla itse vasta sitten 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s